Blogi

Liisan seikkailut Skolkovon ihmemaassa

Venäjän uusi ylpeys, moskovalainen innovaatiokaupunkihanke Skolkovo on ollut Venäjällä kovasti julkisuudessa viime aikoina, vaikkakaan tutkimusten mukaan puolet kansasta ei ole siitä vielä kuullutkaan.

Skolkovosta on julkaistu You Tube -esittelyanimaatio:

Liisan seikkailuja Skolkovon ihmemaassa –animaatiota on tähän päivään mennessä katsottu 48 565 kertaa. Tykkääjiä on 7 kertaa vähemmän kuin ei-tykkääjiä.

Vaikka itse idea huipputeknologiakaupungeista/teknologiapuistoista Venäjällä otetaan pääosin hyvin vastaan, kansa pelkää, että hyvätkin hankkeet kaatuvat byrokratiaan ja lahjontaan.

Osa suhtautuu Skolkovo-projektiin ja venäläiseen edistykselliseen innovaatiotoimintaan aika skeptisesti ja ehkäpä pragmaattisesti. Sinänsä venäläiset ovat koulutettuja, innovatiivisia ja kekseliäitä kansana, mutta historia ei ole todellakaan kannustanut työntekijöitä innovatiivisuudessa tärkeisiin asioihin: kokeilemiseen ja onnistumiseen yrityksen ja erehdyksen kautta. Varsinkin oma-aloitteisesta innovatiivisuudesta on työntekijä yleensä saanut kiitoksen sijaan rangaistuksen. Tieteentekijätkin ovat maassa kokeneet kovia.

Mm. nimimerkki Eleatark kommentoi animaatiota:

“Heh, on tainnut porukka jo unohtaa, miten meillä tiedettä tehdään. Tehkää ennemmin animaatio siitä, kun akateemikko Koroleville uskolliset stalinistit hajottivat hänen leukaluunsa Lubjankassa tai kun Vavilov ammuttiin – siinä Venäjälle tyypillisempää tieteenharjoittamista.”

Saa nähdä, miten kunnianhimoinen ja paperilla hieno hanke kehittyy käytännössä.

Kirjoittaja: Pia Kähärä

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy