Blogi

Menisinkö merta edemmäs kalaan – Valko-Venäjälle?

“Aleksandr Lukashenko ilmoitti, että hän on väsynyt olemaan presidentti. Tiistaina hänet kruunataan kuninkaaksi”, kertoo valkovenäläinen anekdootti. Kuten tavallista, huumoriin sisältyy tässäkin tapauksessa murheen siemen. Autoritaarisin ottein maataan vuodesta 1994 hallinnut Lukashenko on se maabrändi, josta koko Valko-Venäjä tunnetaan. Kuva on kuitenkin ikävä yleistys.

Suljettu valtio vai kehittyvä talous?

Pitää paikkansa, että Valko-Venäjää johdetaan tiukasti ylhäältä annettavilla määräyksillä. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus luoda kansainvälisiä kontakteja, joihin presidentin hallinto jopa kannustaa tietyillä aloilla.

Valkovenäläiset koneet tunnetaan IVY-markkinoilla hyvästä laadusta, mutta Lukashenko haluaa laajentaa tarjontaa entisestään. Kyseisen tavoitteen toteuttamisessa ulkomaalaiset kumppanit ovat erittäin tervetulleita. Heidän toivotaan istuttavan paikalliseen elinkeinoelämään tuotekehityksen lisäksi sellaisia taitoja kuin kaupallistaminen ja markkinointi, jotka ovat jääneet toistaiseksi retuperälle.

Kansainvälisten toimijoiden ei odoteta saapuvan Valko-Venäjälle täysin talkoohengessä, vaan Lukashenko on antanut perustaa maahan SEZ-erityistalousalueita, joissa ulkomaalaisilla yrityksillä on mahdollisuus toimia viisi vuotta ilman voittoveroa ja sen jälkeenkin hyvin kevyellä verotuksella. Varsinkin pk-yrityksille tällainen mahdollisuus on hyvin mielenkiintoinen.

Maatalousvaltio vai monipuolinen osaaja?

Belarus-traktori ja sen tarakalla istuva harvahampainen maamies saattavat olla monelle suomalaiselle ensimmäinen mielikuva Valko-Venäjän taloudesta. Maatalous on kuin onkin yksi merkittävä sektori valtion taloudenhoidossa, mutta sekään ei ole niin takapajuisella tasolla kuin äkkiseltään luulisi. Hyvän koulutustason omaavasta kansasta löytyy tutkijoita ja innovoijia, jotka kehittävät mm. haketusjärjestelmiä, biopolttoaineita, uudenlaista rehun käsittelyä ja muita kestävän kehityksen toimintamalleja.

Ja moniko on kuullut valkovenäläisestä IT-sektorista? Ei moni. Silti siitä on jo kehittynyt satojen miljoonien eurojen arvoista liiketoimintaa. Ohjelmistoyritysten asiakkaista mainittakoon esimerkiksi Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL.

Vaikka Valko-Venäjällä saa toistaiseksi tuottaa lämpöenergiaa melko vapaasti haluamillaan raaka-aineilla, on kuvaan astunut voimistuva kiinnostus ”vihreää energiaa” kohtaan. Näiden energiamuotojen hyväksikäytössä valkovenäläiset tekevät aktiivista yhteistyötä kansainvälisten rahoittajien sekä tutkimuslaitosten kanssa.

Onko Valko-Venäjä yhtä kuin Venäjä?

”Valkovenäläisten kanssa on todella helppo tulla toimeen”, totesi hiljattain eräs suomalaisasiantuntija tapaamisessamme. ”He ovat suomalaisten tavoin pieni kansa, joilla ei ole venäläiseen tapaan tarvetta osoittaa isoveli-pikkuveli-asetelmaa”. Kansainvälisen yhteistyön avaamisessa tällainen yhteisymmärrys on arvokas työkalu.

Vaikka slaavilaisten kansojen erityispiirteet edelleen pitävät Valko-Venäjän ja Venäjän lähellä toisiaan, on liiketoiminnan saralla tapahtunut merkittävää loittonemista, jolle valkovenäläiset hakevat korvikkeita muista Euroopan maista. Lisäksi kannattaa panna merkille, että Maailmapankin 183 maan ”ease of doing business” –listalla Valko-Venäjä on sijalla 68, kun Venäjä on jäänyt sijalle 123.

Valkovenäläisten halu luoda uusia kansainvälisiä kontakteja on tällä hetkellä erittäin voimakas. Ne, jotka ehtivät Valko-Venäjälle ensin, saattavat selvitä etabloitumisen haasteista huomattavasti helpommalla, kuin ne, jotka tekevät kansainvälistymispäätöksensä kilpailun jo kiristyttyä.

Toistaiseksi ulkomaalaisyritykset voivat välttää Valko-Venäjän byrokratian riepotuksen hyvin valittujen paikallisten kontaktien avulla. Kun markkina alkaa vähitellen avautua ja toimijoita virtaa maahan enemmän, käy tällaisten kontaktien löytyminen vaikeaksi.

Kirjoittaja: Toomas Lybeck

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy