Blogi

Ledilillä on jalat tukevasti kaikilla mantereilla

Ledil Oy on hyvä esimerkki, kuinka kahden hengen suunnittelutoimistosta voi kasvaa 10 vuodessa menestyvä kansainvälinen brändi. Led-teollisuutta palveleleva yritys uskoo, että komponenttivalmistaja, jolla on korvat auki asiakkaiden suuntaan ja talo täynnä lahjakkaita ja innokkaita suunnittelijoita, pärjää kovenevassa kilpailussa. Yrityksellä on suuret odotukset Venäjän kaupan kasvuun.

Led-valaisintekniikan yleistymisen myötä ovat alan markkinat olleet jo pitkään nousujohteessa. Myös Ledil on kasvanut noin 70 prosentin vuosivauhdilla. Vuonna 2006 yrityksen perustajat Tomi Kuntze ja Hannu Hukkanen oivalsivat tilaisuuden lähteä vastaamaan omilla tuotteilla valaisinteollisuuden kysyntään. Se tarkoitti strategista päätöstä siirtyä asiakkaan laskuun räätälöitävistä ratkaisuista omaan standardilinssituotantoon ja tarkasti positioiduille markkinoille. Tänä päivänä Ledil on maailmalla edelläkävijä korkealaatuisten led-komponenttien valmistajana.

Globaali jakelijaverkosto

Ledilillä on globaali jakelijaverkosto, jota on rakennettu pitkäjänteisesti ja järjestelmällisesti. Viimeisen muutaman vuoden aikana yritys on ottanut haltuun maan kerrallaan. – Haluamme investoida omaan jakelijaverkostoon, koska uskomme, että paikalliset tuntevat parhaiten oman maan markkinat ja myyvät parhaiten, kertoo Kuntze. Ledilillä on opittu, että laajaa jakelijaverkostoa on myös “hoidettava” hyvin. – Uskomme, että merkittävässä roolissa menestyksemme polulla on ollut asiakkaiden tarpeiden kuunteleminen jalkautumalla. Tälläkin hetkellä meillä on 10 henkilöä maailmalla kohtaamassa asiakkaita, myymässä tuotteita ja etsimässä uusia kontakteja.

Bisnestä venäläisittäin

Muutama vuosi sitten Ledil päätti lähteä avaamaan laajemmin markkinoita Venäjälle. Yritys osallistui Saruksen vetämään Venäjän kauppaa -käytännössä rekrytointiohjelmaan, jonka kautta se sai venäjänkielisen harjoittelijan puoleksi vuodeksi sekä Saruksen, venäjänkaupan asiantuntijoiden, tuen koko ohjelman ajan. Ledilillä oli jo ollut jonkin verran kauppaa Venäjälle, mutta ohjelman aikana yrityksessä saatiin rakennettua systemaattisesti perustaa venäjänkaupan todelliselle aloittamiselle. – Ohjelman jälkeen teetimme Saruksella myös markkinaselvitykset, joiden avulla kartoitimme mahdollisuutemme Venäjän alueellisilla markkinoilla, Kazakstanissa ja Valko-Venäjällä, ja löysimme hyviä kontakteja, kertoo Kuntze.

Venäjällä on venäläinen tapa kommunikoida ja hoitaa asioita, ja se voi usein koitua esteeksi suomalaisyrityksille. – Halusimme markkinalle venäläisen myyntihenkilön, koska paikallinen ymmärtää Venäjän bisnesrakenteet ja tavan toimia. Venäjän kaupassa ei voi liiaksi korostaa henkilösuhteiden merkitystä. Luottamus on ansaittava kasvotusten ja henkilökemioiden kohdattava. Meilläkin on yksi jakelija, joka haluaa keskustella asioista ainoastaan minun kanssani.

Voimavarana innostuvat ihmiset

Entä millaisia neuvoja useita kasvuyrityspalkintoja pokanneen yrityksen perustaja Tomi Kuntze antaa suomalaisille kasvuyrityksille? – Jokaisen yrityksen kannattaa päättää rohkeasti oma päämääränsä ja tehdä paljon johdonmukaista työtä tavoitteiden saavuttamiseksi. Meidän voimavaramme ovat erityisesti ihmiset, jotka innostuvat joka päivä työstään ja haluavat kehittyä ja kasvaa yrityksemme mukana, kiteyttää Kuntze. Ledilin houkuttelevuudesta työnantajana kertoo varmasti hyvin se fakta, että yrityksestä ei ole kukaan irtisanoutunut viimeisen kahden vuoden aikana. Sitoutuneiden työntekijöiden kanssa on hyvä lähteä tavoittelemaan kasvua.

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy