Blogi

Suuren Kurpitsan odotus – Venäjän WTO-jäsenyys

Tenavat-sarjan sympaattinen hahmo Eppu odotteli vuosikymmeniä Suurta kurpitsaa, joka kuten Halloween-juhlissa on tapana – tuo lahjoja ja karkkeja juhlijoille. Eppu ei koskaan Suurta kurpitsaa kohdannut, mutta silti toistuvasti kertoi posket hehkuen SIITÄ Kurpitsasta, joka ilmestyy kaikille vilpittömille ihmisille, jotka pikkuisen uskovat taikuuteen ja henkimaailman voimiin.

Venäjän WTO-jäsenyysneuvottelut ovat myös muistuttaneet Suuren Kurpitsan odotusta. Kahdeksantoista vuoden neuvottelumaraton on sivusta seurattuna muodostunut epätodelliseksi ja käsittämättömäksi prosessiksi ja tunnustan kuuluneeni niihin skeptikkoihin, jotka ovat ajatelleet, että jäsenyys ei ikipäivänä toteudu. Lisäksi olen ollut erittäin varma siitä, että toteutuessaan Venäjän WTO-jäsenyys venäläistyy ja muuttuu Venäjällä sopimukseksi, jota tulkitaan maan sisäisesti omalla, kullekin alueelle tai asiakkaalle sopivalla tavalla.

Miten Venäjällä on varauduttu WTO-jäsenyyteen?

Venäjän valtio on jo etukäteen varautunut tukemaan niitä tuotantoaloja, joiden kilpailukykyä kasvava tuonti alentuneiden tullien kautta tulee erityisesti haittaamaan. Näitä tuettavia aloja ovat maatalouden alkutuotanto, maatalouskoneet ja maataloustuotteita jalostava, elintarviketeollisuus. Myös muille teollisuuden aloille on suunnitelmissa lisätä tukia. Julkisen sektorin hankintasääntöjä suunnitellaan muutettavaksi sellaisiksi, että ne suosivat kotimaista tuotantoa. Tukimuotojen ajatuksena on myös tukea tuotannon tehostamista ja modernisointia, jolloin kyseeseen tulevat erilaiset investointituet, verohelpotukset ja rahoitusmekanismit.

Venäläisten tekemien laskelmien mukaan Venäjän tullilaitos menettää vuonna 2013 noin 4 miljardia euroa ja vuonna 2014 noin 6 miljardia euroa tullimaksutulojaan WTO-jäsenyyden takia. Kuitenkin tuonnin kasvun tuottama arvo oletettavasti kompensoi tullimaksujen menetykset ja seuraavina vuosina tilanne muuttuu parempaan suuntaan mikäli yleinen talouskehitys ja Venäjän tuonti kehittyy ennusteiden mukaisesti.

Mitä hyvää suomalaiset yritykset saavat WTO-jäsenyydestä?

On arvioitu, että Venäjällä kulutustavarasektorin tuonti kasvaa entisestään ja venäläiset kuluttajat hyötyvät myös jonkin verran tuontimaksujen alenemisesta. Suomessa on paljon pieniä ja notkeita kulutustavarapuolella toimivia yrityksiä. joiden laadukkaat ja innovatiiviset tuotteet löytävät jalansijaa Venäjän markkinoilla kunhan markkinointi ja vientiponnistelut suunnitellaan järkevästi. Kulutuskysynnän kasvua tukevat myös arviot, jonka mukaan Venäjän keskiluokka kasvaa vuoteen 2020 mennessä huimasti ja keskiluokan osuus väestöstä arvioidaan olevan tuolloin jo 50 % koko väestöstä.

Investointituotteiden viejät hyötyvät pitkällä aikavälillä Venäjän valtion teollisuustuista, joiden avulla venäläinen teollisuus pyrkii modernisoimaan ja tehostamaan tuotantoaan. Suomessa on vankkaa osaamista perinteisessä teknologiateollisuudessa ja kasvavaa osaamista energian säästöteknologiassa ja ympäristöteknologiassa. Näiden yritysten pitäisi kuitenkin kyetä tarjoamaan kokonaisuuksia nippeleiden sijasta ja verkottua keskenään markkinaponnistelujen tehostamiseksi.

Erilaisten palvelujen kysyntä kasvaa Venäjällä ja näitä palvelualoja ovat mm. kiinteistöhuolto, terveys- ja hyvinvointipalvelut, teollisuuden ja julkisten laitosten kunnossapito- ja huoltopalvelut, liikenteen ja infrastruktuurin seuranta- ja kunnossapitosysteemit.
Myös venäläisille tuotantolaitoksille tarjottavat alihankintapalvelut pääsevät vauhtiin ja laajempi teknologinen yhteistyö voi tuottaa uusia innovaatioita ja näin synnyttää aivan uutta tuotantoa rajan kummallekin puolin.

Kaikki yritykset hyötyvät paremmasta ennustettavuudesta ja myös vähitellen vakiintuvasta businessympäristöstä Venäjällä.

Suuri Kurpitsa Venäjältä siis tuo Suomeen vaurautta ja kasvattaa vientiämme ja yleistä liiketoimintaa Venäjän kanssa hyvinkin monissa eri muodoissa. Meidän on oltava juuri nyt erityisen aktiivisia, kekseliäitä ja sinnikkäitä ja näin onnistumme hurmaamaan venäläiset ostajat ja kuluttajat.

Kirjoittaja: Erja Laakso

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy