Blogi

Jokamuovilla on Venäjä hanskassa

Venäjän markkinoilla menestyminen vaatii tavoitteisiin nähden sopivan laajuista jälleenmyyjäverkostoa sekä pitkäjänteistä ja tavoitteellista yhteistyötä kumppanien kanssa. Evijärveläinen Jokamuovi Oy on viimeisen vuoden aikana laajentanut näkemystään ja ottanut käyttöön uusia työkaluja, joiden avulla jakelukanavayhteistyö Venäjällä on hallitumpaa.

Jokamuovi Oy on vienyt JokaSafe-suojakäsineitään jo 15 vuotta Venäjälle. Paikallinen jälleenmyyjä on välittänyt tuotteita lähinnä öljyteollisuuden tarpeisiin. Toiminta on ollut yhden jakelijan varassa, eikä yhteistyö ja myynnin kasvu ole kehittyneet toivotulla tavalla.

Yhteistyön aikana Saruksen kanssa Jokamuovi on saanut vuoden aikana Venäjän markkinasta paljon uutta hyödyllistä tietoa, kirkastanut tavoitteitaan ja ottanut ohjat omiin käsiinsä. – Olemme oppineet muutamassa kuukaudessa, kuinka tällä toimialalla oikeasti toimitaan ja mitkä ovat ostotoiminnan sekä tarjousten teon mekanismit Venäjällä. Nämä ovat asioita, joita kukaan ei ole kertonut meille 15 vuoteen, toteaa yrityksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Karoliina Siukola.

Tavoitteena tehokas jälleenmyyjäverkosto

Jokamuovin päätavoite on ollut löytää uusia jälleenmyyjiä, joiden avulla suojakäsineitä voisi tarjota myös muiden toimialojen kuin öljyteollisuuden loppuasiakkaille. Partnerihakuvaiheessa Karoliina sekä yrityksen toimitusjohtaja Pekka Sulkakoski lähtivät Saruksen Pia Kähärän kanssa tapaamaan Venäjälle kiinnostavia jälleenmyyjäehdokkaita. Jo ensimmäinen matka oli monesta näkökulmasta antoisa. – Nyt suurimpien loppuasiakkaiden toimintatapa ja ajatusmalli on meille paljon selkeämpää, koska olemme päässeet haastattelemaan eri firmoja ja saaneet uutta näkökulmaa, kertoo Karoliina. Matkalta löytyi myös sopiva kumppani, Technoavia, joka on Venäjän toiseksi suurin suojainten ja työvaatteiden jälleenmyyjä. Yritykset solmivat sopimuksen kesällä 2012, josta alkoi tiivis ja toivottavasti pitkä yhteistyö.

Jälleenmyyjäyhteistyön kehittäminen tärkeää

Jälleenmyyjä on avainasemassa tuotteiden myynnin edistämisessä ja yrityksen menestymisessä markkinalla. Sopimuksen teon jälkeen alkaa varsinainen työ tehokkaan jakelukanavan rakentamiseksi. Tavoitteet on määriteltävä yhdessä ja niiden saavuttamiseksi vaaditaan kummaltakin osapuolelta aktiivisuutta. Monta tärkeää asiaa pitää saada kuntoon, jotta jälleenmyyjäyhteistyö saadaan toimimaan halutulla tavalla.

Technoavialla on Venäjällä yli 70 toimipisteen verkosto ja paljon myyjiä, jotka on haasteellista ohjata myymään suojakäsineitä aktiivisesti ja oikeilla myyntiargumenteilla. Ensimmäinen tärkeä toimenpide on myyjien koulutus, joka varmistaa että myynti tapahtuu tavoitteellisesti ja brändinmukaisesti. Myös myyjä arvostaa sitä, että toimittaja antaa hyvät työkalut myyntiin. – Kävimme Pian kanssa kouluttamassa jälleenmyyjiä ja he olivat oikein vastaanottavaisia ja innokkaita kyselemään tuotteista. Annoimme heille muun muassa yleistietoa suojaimista ja näytimme tutkimustuloksia. Venäläisille asiat pitää todistaa faktoilla. Sitä kautta saimme vakuutettua heidät, miksi tuotteemme ovat parhaita loppuasiakkaiden tarpeisiin, kuvaa Karoliina.

Tällä hetkellä Jokamuovi rakentaa Saruksen kanssa tarpeellisia työkaluja myyjien käyttöön, kuten tarjouspohjia, tuote-esitteitä, toimintaohjeita, markkinointimateriaaleja. Lisäksi yhteistä toimintaa jakelijan kanssa ohjaa vuosikello, joka määrittelee operatiiviset toimenpiteet ja vastuut. Työtä riittää vielä tässä vaiheessa, mutta kun jakelukanavaprosessit ja -työkalut ovat valmiit, helpottuvat monet rutiinit huomattavasti ja tavoitteiden saavuttaminen on varmempaa.

Enemmän kuin tulkkauspalvelua

Karoliina Siukola on ollut tyytyväinen tähänastisiin tuloksiin. – Saruksen apu on ollut Venäjän jakelukanavan rakentamisessa tärkeässä roolissa. Tulkin voi palkata helposti, mutta se ei ole sama asia kuin, että joku ymmärtää liiketoiminnankin päälle. Pia on osannut vinkata meille oikeaa taktiikkaa myynnissä ja toiminut monessa kohtaa käytännön apuna. Lisäksi olemme saaneet Saruksen venäläisiltä työntekijöiltä hyödyllistä paikallistuntemusta, jota voi olla ainoastaan siellä asuvilla, summaa Karoliina.

Kirjoittaja: Nina Lehtomäki

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy