Blogi

Skolkovon Piilaakso on hyvässä kasvussa

Salossa järjestetään 19.11.2012 suuri kansainvälistymistapahtuma, joka tarjoaa venäläisille ja varsinaissuomalaisille teknologiayrityksille erinomaisen verkostoitumisareenan. Yhtenä tapahtuman puhujana on Technopark Skolkovon Anna Nikina (Head of Development, International Programs) joka uskoo, että Suomen ja Venäjän välisen bisnesverkoston pitkäjänteinen rakentaminen luo pohjaa hyvälle yhteistyölle.

Monet ovat tarkkailleet mielenkiinnolla ja jopa epäilevästi, kuinka Venäjän talouselämän kärkihankkeelle, Skolkovolle käy (lue aiempi juttumme tästä). Hankkeen aikana on tavoitteena rakentaa Moskovan lähelle Skolkovoon innovaatioekosysteemi, joka on niin infrastruktuurin kuin liiketoiminnan kannalta edistyksellinen. Keskuksen on tarkoitus erikoistua uuden teknologian kehittämiseen Venäjän talouden kärkiklustereiden alueilla. Skolkovo on ollut kauan virtuaalihanke, mutta nyt se on alkanut toteutua kovalla vauhdilla. – Skolkovossa on mukana jo yli 700 yritystä, jotka haluavat kehittää täällä omia innovaatioitaan, edistää liiketoimintaansa ja löytää synergiakumppaneita, kertoo Nikina. Hän uskoo, että Skolkovosta rakentuu tulevaisuudessa merkittävä kansainvälinen tiedekeskus, joka tarjoaa kasvuhakuisille yrityksille ja niissä työskenteleville ihmisille paljon konkreettisia hyötyjä.

10 vuoden arvonlisäverovapautus ja muita etuja

Anna Nikina ottaa työkseen vastaan yritysryhmiä ja delegaatioita, jotka ovat kiinnostuneet Venäjän markkinoista ja Skolkovosta. – Skolkovo, Moskova ja Venäjä on nähtävä omin silmin. Monet innostuvat näkemästään ja voivat sen jälkeen kuvitella oman tarinansa täällä, hän kuvaa. Skolkovo tarjoaa sinne sijoittuville yrityksille monenlaisia kannustimia, kuten tullietuja, tukea viisumi-, työlupa-, laki- ja kirjanpitoasioihin, edullisia toimitiloja, rekrytointipalveluja sekä veroetuja. Yksi eduista on se, että Skolkovoon hyväksytyn yrityksen ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa 10 vuoteen. Toinen rahallisesti merkittävä tukimuoto on myös yrityksen kehittämiseen myönnettävä apuraha, jota on jaettu jo yli 150 yritykselle.

Edellä mainitut edut houkuttelevat monia, mutta Skolkovolla on selvät kriteerit ihanteellisista yrityksistä. – Kansainvälinen asiantuntijakomitea arvioi kaikkien hakijoiden kelpoisuuden ja viime kädessä innovaatiokomitea päättää kuka pääsee Skolkovoon. Hyväksytyillä yrityksillä on oltava kaupallistettava innovaatio sekä markkinapotentiaalia. Kaikissa tapauksissa arvioidaan myös kansainvälistymisnäkökulma sekä yrityksen tahtotila integroitua kansainväliseen yhteisöön, kertoo Nikina. Startup-yritysten ja innovaatiohankkeiden lisäksi Skolkovo-hankkeella on myös avainkumppaneita, joiden joukossa ovat muun muassa Microsoft, Nokia Siemens, Ericsson ja Cisco Systems.

Koko infra valmis 2017

Skolkovon miljöö rakentuu askel kerrallaan, rakennus rakennukselta. Vuoteen 2014 mennessä pitäisi olla valmiina yliopisto ja Technopark. Skolkovoon tulee jatkuvasti uusia yrityksiä seuraaville toimialoille: biolääketiede, energiatehokkuus, IT, ydinvoima-, telekommunikaatio- ja avaruusteknologiat. Yritysten mukana hankkeeseen virtaa huippuosaamista, tiedemiehiä ja insinöörejä. Visioiden mukaan Skolkovon tehokkaassa innovaatioekosysteemissä toimii tulevaisuudessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Infrastruktuurin on tarkoitus olla täysin valmis vuoteen 2017 mennessä.

Skolkovo-hanketta ovat edistämässä myös suomalaiset vaikuttajat, kuten Nokian Esko Aho –
yksi Skolkovon avainkumppaneista – sekä pitkän linjan IT-vaikuttaja Pekka Viljakainen, joka valmentaa ja tukee yrityksiä kasvussa.

Suuri verkostoitumistapahtuma Salossa

Marraskuun 19. päivä Salossa järjestetään suuri kansainvälinen verkostoitumistapahtuma, joka tarjoaa erinomaiset puitteet kansainväliselle verkostoitumiselle. Saloon saapuu Skolkovosta ja muualta Venäjältä yrityksiä, jotka ovat valmiit kohtaamaan uusia mahdollisia kumppaneita. Kahden päivän aikana on tarkoitus luoda yhteistä näkemystä ja edistää maiden välistä verkostoitumista. Anna Nikina odottaa innolla Salossa järjestettävää tapahtumaa. – On hienoa, että Salo toivottaa meidät tervetulleiksi ja mahdollistaa ihmisten kohtaamisen. Tapahtuman ansiosta Suomen ja Venäjän yrityksillä on hieno tilaisuus jakaa kokemuksiaan, laajentaa verkostojaan sekä löytää uusia bisnesmahdollisuuksia. Odotamme innolla, mitä kaikkea uutta löydämme Suomi-Venäjä innovaatiofoorumista sekä yritysvierailuilta Salossa.


Kuka on Anna Nikina?

Kansainvälisen kaupan tohtori Anna Nikina on asunut lähes koko ikänsä Suomessa ja työskennellyt muun muassa Trainers´ Housessa, Nokiassa ja Suomalais-venäläisessä kauppakamarissa. Tämän vuoden helmikuussa Anna muutti Moskovaan, jossa hän auttaa Skolkovon yrityksiä kansainvälistymään sekä tukee ulkomaalaisia yrityksiä, yrittäjiä ja startup-yrityksiä löytämään polkunsa Skolkovon kautta Venäjän markkinoille.

Skolkovon avainteemoja ovat yrittäjäyhteisön rakentaminen sekä Skolkovon yritysten integroituminen kansainväliseen startup-elämään. Annan työtä näissä tavoitteissa tukevat kansainvälisen kaupan osaamisen lisäksi myös hänen akateeminen taustansa: tänä vuonna helmikuussa hänen tutkimusartikkelinsa naisyrittäjyydestä Pohjoismaissa voitti USA:ssa palkinnon ”Award for Academic Paper Most Relevant to Entrepreneurs”. Artikkeli julkaistaan ”Entrepreneurial Practice Review” -lehdessä. Lisäksi Anna on osallistunut usean yrittäjyysaiheisen kirjan kirjoittamiseen. Esimerkiksi tänä vuonna Pearson Education julkaisee ranskankielisen naisyrittäjyysaiheisen kirjan, jossa Anna on yksi kirjoittajista.

Hyödyllisiä Skolkovo-linkkejä:

Kansainväliset ohjelmat: http://international.sk.ru
Sijoittajayhteistyö: http://investors.sk.ru
Skolkovon Säätiö: www.sk.ru
Technopark Skolkovo: http://technopark.sk.ru

Kirjoittaja: Nina Lehtomäki

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy