Blogi

Kazakstan – positiivisten yllätyksien maa

Ulkona on melkein +30 C, kun bussini saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle. Otan tavaratilasta tonneja painavan matkalaukkuni ja taas kerran lähden etsimään lähtöselvitystiskiä. Tämä kerta on kuitenkin erilainen, perhosia on vatsasta ja laukunkin pakkaamiseen meni enemmän kuin puoli tuntia. Edessä on kaksi lentoa ja 10 tuntia ennen kuin saavun Kazakstanin entiseen pääkaupunkiin Almatyyn. Olen miettinyt moneen kertaan, millaista ruokaa sieltä saa, onkohan pistorasiat samanlaiset kuin meillä, montako torakkaa löydän hotellihuoneesta jne. Läppärinkin jätin suosiolla kotiin, eihän määränpään hotellissa voinut mitenkään olla nettiyhteyttä.

Almaty - uutta ja vanhaa

Almaty – uutta ja vanhaa

Klo on 04.30 aamulla, kun Ukrainan Airlinesin kone vihdoin laskeutuu Almatyn kentälle. Otan laukkuni hihnalta ja tutut kasvot ovat minua vastassa kentällä. Tähän asti kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Pääsen hotellihuoneeseen rättiväsyneenä ja yllätys, huone on modernein, jonka olen ikinä nähnyt ja torakoitakaan ei näy. En kuitenkaan jaksa sen enempää miettiä vaan laitan pään tyynyyn ja nukun reissaamisen univelat pois.

Päivällä herään auringonpaisteeseen. Katson ulos ikkunasta ja näen viehättävän ja siistin vanhan kaupungin, jota ympäröivät uskomattoman kauniit, korkeat ja lumiset vuoret. Olen kuin satumaassa. Käyn modernissa suihkukopissa, puen päälleni ja lähdemme syömään aamupalaa yhteen kaupungin ravintoloista. Palvelu oli mitä ystävällisintä, kaikkialla oli todella siistiä ja puhdasta ja mikä parasta, ruoka oli hyvää ja tuoretta, vaikka kamelinmaito ei parasta herkkua ollutkaan. Ensimmäiset ennakkoluuloni eivät siis pitäneet paikkaansa.

Kazakstanilaista vieraanvaraisuutta

Kazakstanilaista vieraanvaraisuutta

Almatysta jatkoin matkaa Keski-Kazakstaniin, Karagandan kaupunkiin. Laukkun ylipaino huomattiin lähtöselvityksessä, mutta yllätyksekseni ylipainomaksun sai maksaa suoraan lähtöselvityksen tädille. Tätä ei kyllä ikimaailmassa tapahtuisi Venäjällä, jossa matkustajaa juoksutetaan kilometrin päähän hoitamaan maksua ja taas takaisin kuitin kanssa. Koneeseen noustuani totesin, että VAU! Kone hohti siisteyttä, palvelu oli todella ystävällistä ja tarjoilu runsas ja maukas, vaikka lensin ekonomi-luokassa.

Karagandan kaupunki sijaitsee keskellä aroa ja n. 200 km uudesta Kazakstanin pääkaupungista Astanasta. Kaupungin läheisyydessä on maan suurin hiilikaivos sekä metallurgian tehdas. Nyt oli viimeinen hetki kokea kaikki etukäteen mietityttäneet epämiellyttävät jutut. Vastassa oli tuttu ihminen, hieno auto sekä mukavan tasainen ja ilmastoitu kyyti kaupunkiin. Kaupungissa asuu n. 500 000 ihmistä, kaupunki oli siisti, paljon uudisrakennuksia, suuria kauppakeskuksia, jäähalleja jne. Hotelli ei varmasti ollut kaupungin paras, mutta eipä ollut matkaajalla valittamista. Edelleenkään torakoita ei näkynyt, pistorasiat toimi ja nettiyhteyskin löytyi. Liiketapaamiset sujuivat ystävällisessä hengessä ja kaikkialla näki, miten ihmiset osasivat hymyillä, olla ystävällisiä ja mikä parasta, maassa todella panostettiin yksinkertaiseen liiketoiminnan tekemiseen ilman suurempia byrokratian kiemuroita.

Arkea Astanassa

Arkea Astanassa

Itse ensin nuorisoturistina, sittemmin opiskelijana Neuvostoliitossa matkanneena ja asuneena ja Neuvostoliiton hajottua liiketoimintaa vuosikymmeniä Venäjällä tehneenä, lähdin vaistomaisesti vertailemaan näitä kahta valtiota keskenään. Molemmilla on samat juuret, mutta Kazakstan on pystynyt rakentamaan huomattavasti ystävällisemmän ja toimivamman liiketoimintaympäristön kuin Venäjä konsanaan. Olin hyvin yllättynyt tavattuamme eri organisaatioiden johtajia, hyvin korkeassa asemassakin olevia johtajia, miten maassa panostetaan byrokratian minimointiin ja yritetään vankasti katsota tulevaisuuteen eikä vaan jäädä elelemään runsaiden luonnonvarojen turvin varaan . Tiet olivat hyvässä kunnossa, rakennuksia korjailtu ja uusia rakennettu, infraan oli selvästikin panostettu vaikka sääolosuhteet ovatkin maassa haastavia. Talvella todella kylmää ja kesällä todella kuumaan.

Sarus tiimi tutustuu ruokakulttuuriin Almatyssä

Sarus tiimi tutustuu ruokakulttuuriin Almatyssä

Matkan jälkeen yhteenvetoa tehdessäni totesin, että turistille Kazakstan on mitä moninaisin matkakohde, jossa voi täysin turvallisin mielin lasketella, kiipeä vuorilla, shoppailla, kalastaa, ratsastaa ja viettää hulppeaa kaupunkilomaa Astanan ”Dubai” – sykkeessä. Suomalaiselle liikemiehelle Kazakstan tarjoaa valtavat markkinat. Siellä on vielä paljon vapaata tilaa ja varmasti helpompi ympäristö toimia kuin Venäjällä vaikkakin sijainti on huomattavasti kauempana kuin meille totutut ja turvalliset Pietari ja Moskova!

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy