Ajankohtaista

Parhaat Startup-yrittäjät valittiin Moskovan Startup Village-tapahtumassa – Sarus mukana sparraajana

IMG_0883

Startup Village -tapahtuman isäntä Pekka A Viljakainen toivottaa Startup Saunan Miki Kuusen sekä Rovion Peter Vesterbackan tervetulleiksi

Startup Village –tapahtumassa Moskovan Skolkovossa kohtasi n. 1800 yrittäjää 320 sijoittajan ja 300 median edustajan ohella toukokuun lopussa. Kaksi päiväisen tapahtuman aikana paikalle saapui reilut 5000 osallistujaa. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin vierailu nousi tapahtuman kohokohdaksi.

Sarus sparrasi yrittäjiä yhteistyökumppaninsa Skolkovo Technopark:n osastolla. Aiheena oli  mahdollisuudet kansainvälistymiseen Suomessa tai Suomen kautta muilla markkinoilla. Tuotteet vaihtelivat ekologisista vedenpuhdistusjärjestelmistä mobiiliratkaisuihin. Sopivan rahoitusmallin löytyminen askarrutti useita yrittäjiä. ’Hyville yrityksille löytyy aina rahoitusta’ oli yksi tapahtuman pääviesteistä. Näitä hyviä yrityksiä seulottiin mm. pitch-kilpailuilla, joista palkintona oli puhdasta rahaa yrittämisen tueksi. Katso lista voittajista.

Pelko omien ideoiden varastamisesta on yrittäjille tuttu tunne. StartupVillage –tapahtumassa kävi ilmi, ettei se ole vieras venäläisellekään yrittäjälle. Olisiko kyseessä kuitenkin tarpeeton huoli? Rovion Mighty Eager Peter Vesterbackan mukaan ‘Sharing is caring’, myös startup-yrityksille. Ideoiden varjelemisen hän kommentoi olevan vanhanaikaista. Startup-yritysten kanssa toimimisesta Vesterbackalla on jo pitkä kokemus aikaisemmissa tehtävissään. Hän on mm. auttanut suomalaisia ohjelmistoalanyrittäjiä Suomesta maailmalle. Rovio oli tapahtumassa sparraamassa alkavia yrittäjiä ja oppimassa heiltä.

IMG_0877

Startup Village-tapahtuman rentoa yleisiö

Joustavuus ja valmius sopeutua alati muuttuviin tilanteisiin on yrittämisen elinehto. Muilta oppiminen ja asiakkaittensa tuntemisen tärkeys nousivat myös esille useissa puheissa. Alkavaa yrittäjää kannustettiin pitämään kirkkaana mielessä kolme asiaa: fokus, joustavuus ja rahoitus. Näillä teemoilla yrityksen kehittäminen on hallittua ja kannattavaa.

Pekka A Viljakainen oli tapahtuman promoottori ja isäntä. Hän korosti oman unelmien todeksi elämisen tärkeyttä. Ääneen sanottuna ne heräävät henkiin. Samalla niiden viestiminen uskottavasti on helpompaa mm. rahoittajille, joita aloittava yrittäjä usein tarvitsee. DreamDo:n toimitusjohtaja Saku Tuominen muistutti, että monet keksinnöt eivät olleet alun perin kovinkaan realistisia unelmia. Rohkeus unelmoida mahdottomiakin voi olla avain onnistumiseen yrittäjänä ja ihmisenä.

IMG_0886

Saku Tuominen, CCO – Dreamdo ja Pekka A. Viljakainen, Innovaatiokaupunki Skolkovon neuvonantaja

© 2011 Sarus Oy