Blogi

Hakekaa meille hyvä kumppani!

– Miksi ennen tuumasta toimeen ryhtymistä on tehtävä kotiläksyt kunnolla?

Oletko pohtinut tarkemmin, miksi jakelukanavatoimintaan pitää panostaa jo kansainvälistymisen suunnitteluvaiheessa ja ennen potentiaalisten kumppanien tapaamisia uudella vientimarkkinalla?

Suurin osa Venäjälle ja IVY-maiden markkinoille tähtäävistä asiakkaistamme haluaa löytää kohdemarkkinalta hyvän jakelijan tai yhteistyökumppanin. Me kyllä löydämme sellaisen. On kuitenkin tärkeää valmistautua tapaamiseen hyvin ja pohtia yhteistyökuviota jo etukäteen. On myös tärkeää asettaa sekä tulevan kumppanin että omalle toiminnalle tavoitteet, kriteerit ja toimintamallit, jotta jo ensimmäisessä tapaamisessa päästään keskustelemaan oikeista asioista. Nämä asiat pitää myös kirjata sopimukseen. Tyypillisesti yhteistyösopimuksiin kirjataan perusasioiden lisäksi muun muassa myynnin ja markkinoinnin roolitukset, myyntitavoitteet esimerkiksi vuositasolla, liitetään hinnastot (myös jälleenmyyntihinnat pyritään sopimaan) jne. Alla muutama syy, miksi näin kannattaa tehdä.

Erotat omalle toiminnallesi parhaiten soveltuvan kumppanin
Kun olet tehnyt kotiläksysi hyvin, ymmärrät millainen kumppani sopii liiketoimintaasi parhaiten.

Esimerkki: Ottaako paikallinen kumppani tuotteidesi kaiken markkinoinnin vastuulleen vai onko hänen roolinsa enemmän logistiikan hoitamisessa, kun sinä hoidat markkinoinnin loppuasiakkaille. Ihannekumppani pitää osata profiloida, kuten yksityiselämässäkin.

Pääset sopimukseen nopeammin
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun ennakoit neuvotteluissa esiin tulevat asiat, eikä niitä tarvitse lähteä kotiin pohtimaan, sopimusteknisistä asioista pääsee yksimielisyyteen helpommin.

Sopimuksen solmimisen jälkeen kauppa käynnistyy nopeammin
Kun yhteistyökuvio on suunniteltu kumppanin kanssa mahdollisimman kattavaksi, molemmat osapuolet tietävät mitä tehdä seuraavaksi ja voivat alkaa heti edistämään uutta yhteistä liiketoimintaa.

Summa summarum
Huono yhteistyökumppani ei välttämättä ole syypää nihkeään lähtöön uudella markkinalla, vaan siinä on myös peiliin katsomisen paikka. Kun aika on rahaa, on jo ensimmäiseen tapaamiseen valmistauduttava huolella!

Pia Kähärä

Kommentoi kirjoitustamme

Kommentointi on suljettu.

© 2011 Sarus Oy