Ajankohtaista

Jäitä hattuun! – Venäjän bisneksen jatkuvuuteen uskotaan puolin ja toisin

Venäjän kiristynyt poliittinen tilanne ja vientikiellot ovat saaneet varsinaista myllerrystä aikaiseksi, ja monet suomalaisyritykset miettivät Venäjän kaupan tulevaisuutta. Elintarviketeollisuuden vientikiellot ovat säikäyttäneet, tulevia sanktioita spekuloidaan vilkkaasti. Sarus Oy haastatteli sekä suomalaisia että venäläisiä yrityksiä siitä, miten tilanne on vaikuttanut heidän väliseen yhteistyöhönsä sekä liiketoimintaansa yleisesti.

Nyt tarvitaan rohkeutta. Monella alalla kauppasuhteet Venäjän kanssa jatkuvat normaalisti, eikä Venäjän poliittinen tilanne ole vaikuttanut liiketoimintaan millään tavalla. Päinvastoin – markkinoiden uusjako luo valtavat mahdollisuudet esimerkiksi suomalaisille laitevalmistajille sekä myös niille elintarvikevalmistajille, jotka rohkenevat siirtää tuotantoaan Venäjälle. Venäjän oman tuotannon modernisoinnissa tarvitaan koneita ja laitteita, joita suomalaiset osaavat tehdä. Ei kannata odottaa, että markkinatyhjiö täyttyy esimerkiksi aasialaisten kilpailijoiden tuotteilla.

Tuotantohyödykkeiden tuonnin kasvua odotetaan Venäjällä

Venäjällä kansainvälisiin kuljetuksiin ja tullauksiin erikoistuneen «Canavara Groupin» pääjohtaja Dmitry Ponomarevin mukaan elintarvikealan tuontikieltojen tultua voimaan on tavarantuonti lisääntynyt selkeästi. Venäläiset elintarvikevalmistajat yrittävät parhaansa mukaan korvata tuontikiellon alaisia tuotteita uusilla sallituilla tuotteilla. ”Elintarviketuotannon suhteen on nähtävissä samanlainen tilanne kuin vuonna 2009 tuontiautojen tuontirajoitusten kanssa. Tuontikieltoja seuraa valtiolliset ja alueelliset elintarviketuotannon kehittämisen ja stimuloinnin ohjelmat, mikä tarkoittaa pian suotuisia aikoja maataloustuotteiden valmistajille ja alaan investoiville tahoille. Lähitulevaisuudessa tuotantohyödykkeiden, koneiden ja laitteiden virta maahan tulee selkeästi kasvamaan. Varsinkin aasialaiset valmistajat odottavat kärkkäästi tilaisuuttaan vallata markkinaa perinteisiltä eurooppalaisvalmistajilta”, toteaa Ponomarev.

Bisnesyhteistyö jatkuu normaalisti

Sarus Oy on auttanut lukuisia suomalaisia yrityksiä avaamaan kauppasuhteitaan Venäjällä ja rakentamaan pitkäjänteisesti markkinointia, myyntiä ja suhdetoimintaa liiketoiminnan edistämiseksi. Saruksen asiakkaat Jokamuovi Oy ja AMH-Systems Oy ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka pitkäjänteisellä työllä rakennettu perusta Venäjän kaupalle kestää ylä- ja alamäet.

Venäjän öljy- ja kaasuteollisuuden tarpeisiin PVC-suojakäsineitä toimittavalle Jokamuoville Venäjän vienti näyttelee tärkeää roolia, koska sen osuus viennistä on merkittävä. Yritys on tehnyt muutaman vuoden ajan tiivistä kauppaa Venäjän toiseksi suurimman jälleenmyyjän Technoavian kanssa. Jokamuovin myyntijohtaja Karoliina Sulkakoski toteaa, että Venäjän tilanne ei ole näkynyt kaupassa mitenkään. ”Meillä on toimiva ja luottamuksellinen yhteistyösuhde, jota on rakennettu kärsivällisesti, puolin ja toisin tarpeita kuunnellen. Venäjän poliittisesta tilanteesta huolimatta olemme saaneet positiivisia signaaleja asiakkaaltamme sekä heidän loppuasiakkailtaan siitä, että tuotteidemme kysyntä on kasvussa. Tietysti aina voi tulla yllättäviä tilanteita, esimerkiksi maksuaikoihin. Tarkalla sopimuksella ja yhteisesti sovituilla toimintatavoilla olemme pyrkineet minimoimaan riskit. Asiakkuus on hallussa myös sen ansiosta, että käytännön yhteydenpidosta jakelijakumppani Technoaviaan huolehtii Jokamuovin Sarukselta vuokraama vientipäällikkö Pietarissa. ”Pidämme koko ajan tuntosarvet pystyssä, mutta aiomme edelleen panostaa täysillä ja luottavaisena tähän yhteistyöhön”, Sulkakoski toteaa.

Myös Technoavian hankintaosaston päällikkö Oleg Samohin kertoo, että yhteistyö Jokamuovin ja muiden eurooppalaisten toimittajien kanssa jatkuu kuten ennenkin, ja myös uusia sopimuksia on tehty. ”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme Jokamuovin kanssa ja toivomme, että saamme tehdä tiivistä yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Jokamuovilla on innovatiiviset, korkealaatuiset ja kaikki teollisuuden turvallisuusvaatimukset täyttävät tuotteet, joille ei löydy haastajaa Venäjän markkinoilta. Teollisuuden asiakkaidemme turvallisuus ja tyytyväisyys on meille ykkösasia, siksi yhteistyö Jokamuovin ja muiden eurooppalaisten korkeatasoisten toimijoiden kanssa on meille tärkeää ”, toteaa Samohin.

Pitkäjänteiset panostukset ja yhteistyö kantavat hedelmää

Juoma- ja elintarviketeollisuudelle tarkoitettujen automaatiojärjestelmien ja kappaletavaran käsittelyratkaisujen toimittamiseen keskittyvä AMH-Systems on myös luottavainen Venäjän kaupan kehittymiseen. ”Isojen järjestelmien myymisessä kaupan avaaminen vaatii todella pitkäjänteistä työtä. Ennen kuin päästään kauppaan asti, voi mennä vuosia. Venäjän tilanne ei ole näkynyt tarjouspyynnöissä, mutta päätöksenteon rattaisiin se voi vaikuttaa. Ruplan kurssin huononemisen takia investoinnit ovat nyt kalliita venäläisestä näkökulmasta. Keskeneräiset projektit etenevät maaliin sovitusti”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Arto Lammila.>

AMH:lla on parhaillaan lavojensiirtojärjestelmän toimitusprosessi täydessä vauhdissa venäläiseen Synergy-konserniin kuuluvalle OOO Traditsii Kachestva -vodkatehtaalle. Vodkatehtaan operatiivinen johtaja Vladimir Oppelt ei ole huomannut muutoksia kansainvälisissä kauppasuhteissa. Yritys aikoo jatkaa normaalisti tuotantolaitteistojen, tekniikan ja varaosien ostoja Suomesta ja muualta ulkomailta. ”Meillä ei ole aikeita lopettaa yhteistyötä länsimaisten tai muiden ulkomaisten yritysten kanssa. Suunnittelemme ja toteutamme erilaisia projekteja liiketoimintamme laajentamiseksi ja toivomme pitkäaikaista kansainvälistä kumppaniyhteistyötä jatkossakin”, summaa Oppelt.

Tämänkaltaiset Venäjältä tulevat signaalit luovat positiivista tulevaisuudenuskoa niin AMH:lle kuin monille muille suomalaisyrityksille. ”Olemme rakentaneet kolme vuotta pitkäjänteisesti omaa brändiämme Venäjällä ja tehneet itseämme tunnetuksi jalkautumalla potentiaalisten asiakkaiden luokse. Kova työ alkaa nyt tuottaa hedelmää, meidän ei ole järkeä jättää hommaa kesken. Alallemme löytyy varmasti myös uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia kun Venäjä alkaa uudistaa elintarviketuotantoaan”, uskoo Lammila.
* Saruksen haastattelemat suomalaiset ja venäläiset toimijat:

Jokamuovi Oy valmistaa PVC-käsineitä. Venäjällä tuotteet myydään tukkureiden kautta ja osin suoraan käyttäjille. Loppukäyttäjät toimivat lähinnä öljy- ja kaasuteollisuuden aloilla.

AMH Oy on automaatiojärjestelmien ja kappaletavaran käsittelyratkaisujen toimittaja. Venäjällä asiakkaita ovat juoma- ja elintarviketeollisuus. Vientiä on myös Baltian maihin ja Valko-Venäjälle.

Technoavia on Venäjän toiseksi suurin yritys, joka on erikoistunut korkealaatuisten vaatteiden, jalkineiden ja henkilökohtaisten suojavarusteiden valmistukseen ja myyntiin eri toimialoilla toimiville yrityksille. Technoavia on tunnettujen brändien virallinen jälleenmyyjä, joka tekee yhteistyötä maan merkittävien yritysten kanssa.

OOO Traditsii Kachestva on Synergy-konserniin kuuluva tuotantoyhtiö, joka valmistaa vodkatuotteita. Synergy on Venäjän johtavia tislattujen alkoholituotteiden valmistajia. Yrityksen korkealaatuisia tuotteita viedään noin 50 maahan. Yhtiö tähtää Venäjän markkinajohtajaksi alkoholituotteissa ja panostaa tehokkuuden ja kannattavuuden parantamiseen.

Canavara Groupin päätoimialana on kuljetus ja tullaus. Yritys tuo Venäjälle tavaraa Euroopasta ja muualta maailmasta. Merkittävä osa tavaravirroista tulee Euroopan maista, lähes puolet Suomesta.

© 2011 Sarus Oy